Foto: C&C fotógrafos

:: Ampliar Imagen ::

Museo Museo de Menorca
Inventario 31013
Clasificación Genérica Cartografia; Obra gràfica
Objeto/Documento Mapa
Autor/a Schenk, Pieter (Fecha de nacimiento: 1645 - Fecha de defunción: 1715)
Título Mapa de l´illa de Menorca i de la costa de Mallorca
Materia/Soporte Paper
Técnica Gravat a l´aiguafort [imprès amb tinta sanguina]
Dimensiones Full: Altura = 19,80 cm; Amplària = 18,90 cm
Mapa: Amplària = 18,70 cm; Altura = 16,30 cm
Marc: Altura = 28 cm; Amplària = 34 cm
Descripción Mapa general de l´illa de Menorca i part de la costa de Mallorca. La costa de Menorca té nombroses fragates amb pavellons estrangers i petits vaixells de rems.
La costa està ombrejada i l´orografia està representada per puigs de perfil. Les poblacions estan marcades per edificis, Maó i el castell de Sant Felip formant un cercle, i Ciutadella per unes torres. També inclou el topònim de Sta. Catharina, al nord de Ciutadella.
No té requadre geogràfic. L´escala gràfica lineal la marca un llistó de 5 milles, dividit en milles.
A la part inferior del mapa hi ha una descripció en llatí i holandès, que fa referència a l´ocupació del port de Maó per l´almirall anglès Stanhope en el regnat de Carles III.
Iconografia Menorca; Mallorca
Inscripciones/Leyendas A la part inferior dreta, llatí
Portus MAON captus armis Foederatorum ductu Praefecti Anglici Stanhopii qui e vestigio prospera fortuna uous omnem Insulam Minorcam subjicit Carolo III Hispaniarum Regi
A la part inferior esquerra, holandès
Verovering van MAON door de wapenen der Bontgenooten onder den Engelschen Zeevoogt Stanhope: waer op het gansche Eilant MINORCA zich onderwerpt aen Karel den III, Koning van Sapange
Firmas/Marcas/Etiquetas A la part inferior, centrat
P. Schenk exc: Amst: C.P (Amst: C [um]. P [rivilegio])
Datación 1709 (S. XVIII)
Contexto Cultural/Estilo Edat moderna
Lugar de Producción/Ceca Amsterdam (Holanda)
Uso/función Topogràfic
Historia del Objeto EXPOSICIONS: Museu (1999)
Clasificación Razonada Existeixen edicions del 1706, 1707, 1709 i 1716. Originalment es publicà en forma de quadern i els gravats representen figures històriques, esdeveniments, plànols de fortificacions, etc. Les làmines estan doblegades per la meitat, i tant el mapa de Mallorca com el de Menorca estan col·locats al centre. Una de les obres de 161 il·lustracions estava estampada en tinta sanguina com va indicar l´any 1948 Antonio Palau (Martorell, 2000). Per tant, aquest gravat podria estar datat entre 1706 i 1709.
Bibliografía MARTORELL GARAU, Antoni. Cartografia de les Illes Balears. Compendi de mapes impresos durant els segles XVI, XVII i XVIII. Palma de Mallorca: Sa Nostra Caixa de Balears, 2000. p. 194/il. 88.
Forma de Ingreso Donació
Fecha de Ingreso 15/12/1998
Catalogación Andreu Adame, Cristina
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6