Foto: C&C fotógrafos

:: Ampliar Imagen ::

Museo Museo de Menorca
Inventario 26742
Clasificación Genérica Objectes de culte
Objeto/Documento Retaule
Título El retaule de Sant Antoni Abat
Materia/Soporte Fusta marró [Part superior de la predel·la (marc), roure
Talles de la predel·la, ametller
Suport de talla, ametller
Motllura lineal, pi roig
Motllura, pollancre]
Técnica Policromia [La policromia està feta amb la tècnica del tremp]
Talla
Dimensiones Altura = 5,70 m; Amplària = 4,50 m
Descripción Part del retaule de sant Antoni Abat. El retaule s´alça sobre el banc o predel·la, del qual se´n conserva la part central, que és una peça rectangular de fusta on hi ha un relleu que representa la llegenda de la intervenció de sant Antoni en la conquesta cristiana de Menorca: es veu el rei Alfons III a cavall, al seu costat sobre un núvol hi ha la figura de sant Antoni i a l´esquerra, damunt un turó, una torre (castell de Santa Àgueda, castell de Maó o bé una torre del port).
Sobre el banc s´alçava el cos central, dividit en tres parts, delimitades per pilastres i columnes salomòniques, on s´hi obrien fornícules o capelletes de cim recte amb les imatges corresponents. D´aquest cos només queda la part central sense columnes.
En aquest cos s´alça un entaulament amb fris motllurat amb decoració d´angelots i sanefes d´acant. A la part central s´aixeca un frontó partit. Sobre aquest entaulament s´alça el segon cos o àtic, al centre del qual s´hi obre una fornícula amb arc de mig punt, a l´interior del qual hi havia la imatge de sant Antoni. El cos està delimitat per una decoració de dues volutes grans i dues columnes salomòniques amb decoració de raïms i fulles d´acant.
El retaule es corona amb un entaulament amb decoració de garlandes, fulles, volutes, puttis i medalló central amb la data de 1748.
Iconografia A la predel·la: Sant Antoni Abat; Rei Alfons III;
A la part superior: Angelot;
La figura del sant està a l´esquerra sobre un núvol i li falta el cap
Inscripciones/Leyendas A la part superior de l´àtic, Pintat
1748
Datación 1748 (Segle XVIII)
Contexto Cultural/Estilo Barroc
Uso/función Religiós
Lugar de Procedencia Mahón
Lugar Específico/Yacimiento Església de Sant Antoni
Historia del Objeto Aquest retaule estava a l´església de Sant Antoni de Maó. Durant la Guerra Civil espanyola va patir greus destrosses. Quan l´any 1977 l´església va passar a propietat de la Caixa de Balears Sa Nostra i es va rehabilitar l´edifici, el retaule es va traslladar al convent de Sant Francesc.
L´any 1977, quan el retaule es va traslladar al Museu, es trobava desprovist de les parts originals següents:
- A la predel·la, el cap de la imatge de sant Antoni i la part superior del cos d´Alfons III, així com part del cos del cavall.
- A la part inferior, els dos laterals de la predel·la.
- Al primer cos, la major part de les dues capelles laterals.
- Les imatges que guarnien i significaven el retaule.
- Una gran quantitat dels frisos.
- Quatre columnes que sostenien el segon cos.
- La imatge d´un dels puttis del segon cos.
- Una de les imatges del lateral esquerre del segon pis.
- Gran quantitat de petits elements ornamentals.
- Fragments de l´estructura.
(Isbert i Pascual, 1997: 15-16)

L´any 1995 quan es va incloure la peça dins el projecte museogràfic del Museu de Menorca es va plantejar de realitzar-hi una intervenció profunda.
Clasificación Razonada El retaule de Sant Antoni és d´estil barroc i data de 1748. La ubicació original fou l´església de Sant Antoni Abat de Maó, situada al carrer de s´Arraval núm. 32, fent cantonada amb el carrer de sant Antoni. Les parts que falten varen desaparèixer a la Guerra Civil espanyola, com també les imatges.
La realització del retaule fou motivada molt posiblement per commemorar la tradició medieval, que feia esment a l´auxili que del sant va rebre l´exèrcit d´Alfons III durant la conquesta de Menorca.
L´estructura del retaule s´inscriu en el model clàssic de retaule espanyol, construït per una base, la predel·la, on hi ha representada, a la part esquerra segons es mira, la imatge de sant Antoni Abat - patró de Maó i Ciutadella-i a la dreta la figura eqüestre d´Alfons III. Més enrere hi ha representat un paisatge amb un element arquitectònic en forma de torre de vigia, molt característic de l´illa de Menorca.
Als laterals de la predel·la originàriament hi havia quatre imatges, dos a cada costat, situades sota les columnes que sostenien el segon pis. Les quatre imatges van desaparèixer i no es té coneixement de qui representaven.
Al primer cos, dins de cadascun dels espais, hi havia una imatge: a la part central es trobava representada Nostra Senyora dels Desemparats, a la seva dreta no se sap quina imatge hi havia, i a l´esquerra hi anava un sant Onofre. Aquest primer cos estava separat del segon per un fris de motllures, sobre el qual descansaven quatre figures més. a la part central hi havia la representació de dos àngels i als extrems dues imatges més. Se sap que a l´esquerra hi havia la imatge de sant Domènec de Guzmán però s´ ignora quin sant era representat a la banda dreta. Finalment a la part superior s´ hi trobava la imatge de sant Antoni, a qui anava dedicat el retaule (Isbert, F. i Pascual, J, 1997: 15).
Bibliografía ANDREU ADAME, Cristina; ISBERT VAQUER, Francesc; SEGUÍ, Núria; JUAN BENEJAM, Gustau. Retaule barroc de Sant Antoni Abat de Maó al Museu de Menorca. Maó: Museu de Menorca, 1997. 12 p.; Fitxa didàctica 3. Seminari sobre ús didàctic dels museus organitzat pel CEP i Amics del Museu de Menorca.

ISBERT VAQUER, Francesc; PASCUAL PERIS, Josep. El retaule de Sant Antoni Abat. Maó: Govern de les Illes Balears, 1997. 56 p.; Treballs del Museu de Menorca, 19.
Forma de Ingreso Donació
Fecha de Ingreso 30/07/1997
Catalogación Andreu Adame, Cristina; Isbert Vaquer, Francesc
| más imágenes |

Foto: C&C fotógrafos

Foto: C&C fotógrafos

Foto: Pep Pasqual

Foto: Francesc Isbert Vaquer

Foto: Francesc Isbert Vaquer

Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6