Museo Museo de Mallorca
Inventario DA15/12/001
Clasificación Genérica Arts plàstiques; Pintura
Objeto/Documento Quadre
Autor/a Femenia Maura, Gabriel
Título Paisatge amb figures
Materia/Soporte Tela
Pigment
Técnica Pintura a l´oli
Dimensiones Alçària = 156 cm; Longitud = 132 cm
Descripción Obra que formava part d´un conjunt ara dispers de quatre quadres que decoraven la "sala verda" del casal Solleric, a Palma. Representa un paisatge ideal, dramatitzat per un cel ennigulat. En el terç inferior es veuen escenes de pastors i al fons unes arquitectures més o menys reals. La natura protagonitza l´obra a la qual els personatges són secundaris i poc més que anecdòtics. El tractament de la llum és molt convencional, de certa efectivitat.
L´autor és Gabriel Femenia i Maura (Palma, 1685-1752), molt valorat per la crítica coetània i considerat un dels millors pintors mallorquins dels segle XVIII, juntament amb Guillem Mesquida i amb Miquel Pont. Després dels inicis a Mallorca, Femenia va completar la formació artística a Itàlia, sembla que a Roma. Novament a l´illa va pintar escenes religioses i profanes per a la decoració dels casals ciutadans, molt especialment paisatge, del qual seria el gran valedor a l´illa. Els paisatges tardobarrocs de Femenia s´inspiren en gravats italians i francesos, entre els quals els de Claudi de Lorena, i inicien una tradició pictòrica que s´estén quan menys fins a mitjan segle XIX.
Una de les sales de Ca la Gran Cristiana, actual seu del Museu de Mallorca, estava decorada amb una sèrie de quadres de Femenia, ara dispersa o desapareguda.
Iconografia Paisatge
Datación 1740[ca]
Contexto Cultural/Estilo Barroc tardà
Lugar de Producción/Ceca Mallorca (Illes Balears (p), Illes Balears (c.a.))
Uso/función Decoratiu
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Casal Solleric
Bibliografía Juan Antonio de Frías y Escalante (1633-1669). Cuadernos de Arte e Iconografía. 2001, p. 316.

Prado disperso: cuadros depositados en Palma de Mallorca, Mahón y Pamplona. Boletín del Museo del Prado. Madrid: 1993, p. 71.

BUENDÍA, J.r.. Sobre Escalante. Archivo Español de Arte. 1970, p. 44.

Catálogo del Museo Provincial de Bellas Artes de Palma de Mallorca (1926). Palma: Imp. Católica de Viuda de Pizá, 1926. p. 41.

CRUZADA VILLAAMIL, G.. Catálogo provisional, historial y razonado del Museo Nacional de Pinturas. Madrid: 1865. p. 58.

LAFUENTE FERRARI, E.. Escalante en Navarra y otras notas sobre el pintor. Príncipe de Viana 4. 1941, p. 20.

Museo del Prado, Inventario general de Pinturas II. El Museo de La Trinidad. Madrid: 1991. p. 232.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura y Deporte Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6