Museo Museo de Mallorca
Inventario DA13/05/001
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Placa
Autor/a Guines, Pere de
Título Mare de Déu amb l´Infant i àngels ceroferaris
Materia/Soporte Marbre
Técnica Talla
Relleu
Policromia
Dimensiones Alçària = 72,20 cm; Gruix màxim = 14 cm; Longitud = 59,20 cm
Descripción Representació en alt relleu de la Mare de Déu amb Jesús en una imatge de tendresa: Maria, de tres quarts vesteix túnica recollida a la cintura i ample mantell que li cobreix el cap i li cau per sobre tot el cos i va tancat sobre el pit amb medalla que du l´Anyell místec inscrit; va tocada amb corona reial; la cara és allargada, altes celles, galtes i nas llargs, llavis fins en lleu somriure; a banda i banda cauen els cabells en ziga-zaga. Porta l´Infant sobre el braç esquerre i amb la mà dreta li acaricia el peuet. Jesús va embolcallat amb un drap a la cintura que li deixa el tors nu; eleva el bracet dret i acarona la barra de la mare, amb la mà esquerra sosté un llibre obert; la cara és ampla i grassoneta, cabells curts a tall de galta i rere l´orella marcant una ona. En el terç superior de la placa, a banda i banda hi ha sengles angelets turiferaris, agenollats sobre niguls, coberts amb ample mantell recollit amb tancador sobre el pit, grans ales desplegades; les característiques dels caps són germanes de les del bonjesuset, tot i que més esquemàtiques.
Iconografia Mare de Déu; Àngel ceroferari
Datación 1325[ca]
Contexto Cultural/Estilo Gòtic
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Església de Santa Fe
Historia del Objeto La placa de marbre sempre ha decorat el timpà del portal de l´església de Santa Fe, la qual ha sofert diverses reformes al llarg de la història. Possiblement en el segle XIX es va intervenir el portal original i aleshores aquesta peça es va instal·lar amb gafes de ferro, també es va recobrir amb una capa de ciment prima. Degut al mal estat de conservació que presentava, l´any 2004 la placa es va retirar i va ser substituïda per una còpia. L´original es va dipositar en el Museu de Mallorca, on es va restaurar.
La iconografia de la peça remet de manera subtil a la història de l´església de Santa Fe, pagada fora del call per la comunitat jueva en obligada reparació de certs fets herètics que se´ls atribuïen: una de les interpretacions tradicionals del llibre que porta l´Infant és que es tractaria de la torà hebraica en referència a Jesús com a Messies que triomfa sobre la llei antiga
Clasificación Razonada Pere de Guines és l´únic mestre imaginaire conegut que treballava a Mallorca i, encara més per a les obres reials, durant el temps de construcció de l´església de Santa Fe (1323-1324); justament com a mestre el 1325 contractava com a aprenent el jove Arnau de Campredon. Atès que va ser el rei Sanç qui va fer construir Santa Fe va, tot i que amb els cabals aportats per la comunitat jueva, sembla lògic que fossin els mestres que treballaven a les altres obres reials els encarregats de dur a terme l´edificació de Santa Fe. Les característiques formals i estilístiques d´aquesta placa s´avenen amb les que presenten altres obres escultòriques de comitència reial que s´han atribuït a Pere de Guines, com és ara la marededéu de l´Anunciació de la Capella Reial de la seu o, de manera molt particular, l´escena que decora el timpà de l´entrada de la capella de Santa Anna de l´Almudaina: la plasticitat de les línies sinuoses, els trets fisonòmics i les particulars característiques dels caps del Jesús i dels àngels, o d´altres com el nuvolat que suporta els àngels tant a l´Almudaina com a Santa Fe.
Bibliografía LLOMPART, G.. El relleu de la Verge amb l´Infant de l´església de Santa Fe. La Ciutat de Mallorca i els segles del gòtic: XXVIII Jornades d´Estudis Històrics Locals. Palma: Institut d´Estudis Baleàrics, 2010, 189-194.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6