Foto: C&C fotógrafos

:: Ampliar Imagen ::

Museo Museo de Menorca
Inventario V370
Clasificación Genérica Cartografia; Obra gràfica
Objeto/Documento Mapa
Autor/a Keulen, Gerard van (Lugar de nacimiento: Amsterdam, 1678 - Fecha de defunción: 1727)
Título Mapa de l´illa de Menorca
Materia/Soporte Paper
Técnica Gravat a l´aiguafort
Dimensiones Altura = 41,50 cm; Amplària = 60,30 cm
Marc: Altura = 56 cm; Amplària = 76 cm
Descripción Mapa de Menorca amb una orientació que permet la representació de l´illa apaïsada. Presenta els trets típics de la carta nàutica (rumbs, sondes, tres roses dels vents i dues escales gràfiques).
Les poblacions es representen per agrupacions d´edificis. El relleu del sòl per puigs de perfil i ombrejat, hi destaquen els topònims de dues muntanyes: Monte Toro i Casa el Ping (Santa Àgueda). Les zones de cultiu per suaus traços en paral·lel. La costa està ombrejada a l´exterior. Xarxa de camins. Els topònims estan en alemany.
Els símbols representats són una rosa de vuit vents amb un lis al nord i trenta-dos vents o direccions que emanen d´un mateix centre, tant a la part superior com a la inferior del mapa. Altres símbols són els llogarets ´dorp´ que estan representats per un edifici d´un sol cos amb una creu.
Iconografia Menorca
Inscripciones/Leyendas A la part superio, alemany
Nieuwe Afleekening van het Eyland Minorca Geleegen in de Middellandsche zee
Firmas/Marcas/Etiquetas A la part inferior
Te Amsterdam by GERARD VAN KEULEN met Previlegie
Datación 1701=1725 (Inici del s. XVIII)
Contexto Cultural/Estilo Edat moderna
Lugar de Producción/Ceca Amsterdam (Holanda)
Uso/función Topogràfic
Clasificación Razonada "És el primer mapa de Menorca a escala mitjana. És un mapa innovador i detallat, però s´hi combinen grans encerts i grans disbarats. Quant a encerts, s´ha de començar per dir que és el primer mapa imprès de notable dimensió, relativament ben proporcionat i orientat, encara que "capgirat", amb el sud a dalt.
La principal aportació la trobam a la complexa costa nord, especialment del cap de Cavalleria al de Favàritx, que és representada amb detall i amb una notable correcció. Les exageracions i les invencions sovintegen, especialment, terra endins on els topònims son majoritàriament falsos i pintorescs. També reprodueix aquest mapa, per còpia de mapes holandesos precedents (Blaeu, Barentsz,etc), alguns dels disbarats ja mencionats, com la presència d´un llac al NE, aquí retolat com Lac Tourau, i els ja esmentats falsos topònims de Sta. Catarina i Zenaga. Entre els errors més sorprenents destaca la presència d´una Nouvelle Ville a la península de la Mola i una segona Citadella en el extrem NW de l´illa...
En resum, malgrat llurs molts defectes, el mapa de G van Keulen fou un avenç. Les persones que poguerem veure aquest mapa reberen una informació més rica i precisa que l´oferta pels mapes impresos anteriors " (Vidal, 2006: 316-317).
Bibliografía Cartografia i cartògrafs a les Balears. Palma de Mallorca: Govern de les Illes Balears, 2006. 307-357; Història de la Ciència a les Illes Balears.
Catalogación Andreu Adame, Cristina
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6