Museo Museo de Mallorca
Inventario 09252
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Escultura
Título Mars Balearicus
Materia/Soporte Bronze
Técnica Fosa a la cera perduda
Dimensiones Alçària = 24 cm; Pes = 665 gr
Descripción Escultura de bronze que representa la figura d´un jove guerrer nu amb casc. És coneguda com el guerrer de Son Taixaquet i pertany al grup dels anomenats Mars Balearicus. El cap es remata amb un casc de tipus frigi decorat amb motius rodons i ondulats. La cara es defineix a través d´uns ulls ametllats i buits, un nas petit i una boca lleugerament oberta.
Presenta un coll molt llarg i gruixut. Diferents incisions al cos defineixen els músculs i un llombrígol rodó; altres serveixen per a representar els pèls sota el llombrígol i al pubis. El seu penis està romput. Braços en moviment. El dret es doblega quasi en angle recte a l´alçada del cap amb la mà tancada que devia de subjectar probablement una llança. L´esquerra es doblega a l´altura del pit i té la mà oberta, probablement devia sostenir un escut. La cama esquerra està avança mentre que la dreta és recta.
Iconografia Mart; Guerrer
Uso/función Religiós
Lugar de Procedencia Llucmajor
Lugar Específico/Yacimiento Ses Talaies de Son Taixaquet
Clasificación Razonada El context arqueològic d´aquesta figura es desconeix, fou trobada en superfície.
Els anomenats Mars Balearicus o guerrers són figures en actitud amenaçant, amb llança, casc i escut, que tenien un caràcter ritual o religiós i que es relacionen amb la divinitat de la guerra. S´han localitzat principalment a jaciments identificats com a santuaris i, a l´arxipèlag, únicament a les illes de Mallorca i Menorca.
Són peces tradicionalment molt poc estudiades, tant pel que fa a la seva procedència, origen i context arqueològic com pel que fa a la seva interpretació i simbolisme.
Totes les peces conservades a Mallorca provenen d´excavacions o troballes antigues, com és aquest cas, fet que dificulta la seva contextualització en els jaciments i la possibilitat d´ajustar la seva cronologia. Si tenim en compte, a més, que la seva matèria, el metall, fa d´ells peces valuoses i perdurables, podem concloure que provablement són peces més antigues que les dades que pot aportar el context arqueològic amb el que es relacionen. Tenint en compte aquestes premisses, el ventall cronològic en el que es pot ubicar aquestes peces abraça del s. IV al II aC.
Els guerrers són un objecte de culte i formen part juntament amb altres estatuetes de bronze, principalment de figures tauromorfes, de la plasmació de les tradicions religioses de les comunitats illenques.
Interpretades per alguns com un sincretisme indígena del deu combatent (smiting gods) oriental i per altres com la representació del deu itàlic Mart, estan relacionades provablement amb la representació de divinitats tutelars i sacralitzadores del poder. Alguns investigadors vinculen els guerrers amb el culte dinàstic i de la casta dels guerrers i directament lligat a un personatge d´alt rang (Calvo- Guerrero).
El lloc de manufactura dels Mars, encara que amb clares traces greco-itàliques, és incert i els especialistes treballen amb diverses hipòtesi. Una primera hipòtesi suposa la seva manufacturada fora de les Balears, i l´arribada a les Illes mitjançant el comerç o com a fruit de les expedicions que els mercenaris balears dugueren a terme. Una segona hipòtesi suposa la manufactura a les illes per artesans indígenes o forans amb bronze de procedència externa. S´ha de considerar també la possibilitat de que ambdues possibilitats coexistissin.
Bibliografía Mallorca y Menorca en la Edad del Hierro. Historia de las Islas Baleares. Palma: 2006.

AMORÓS, L.. El bronce de Son Taxaquet. Llucmayor. Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana: revista d´estudis històrics. Palma: 1955.

BLECH, M.; MARZOLI, D.. Bronzestatuetten von Mallorca: Mars Balearicus. Madrider Mitteilungen, 1991.

Geografía e Historia de Menorca. En: MASCARÓ PASARIUS, Josep. Menorca: 1983. IV.

GUAL, J. Figures de bronze a la Protohistòria de Mallorca. Palma: Conselleria de Cultura, Educació i Esports, 1993.

LLOMPART MORAGUES, Gabriel. La religión de los honderos baleares. El Mars Balearicus. Monografies Menorquines. Ciutadella: 1963.

LLOMPART MORAGUES, Gabriel. La religión del hombre primitivo en Mallorca. Història de Mallorca. Palma: Palma, 1978.

LLOMPART MORAGUES, Gabriel. Los toros de Costitx y sus boyeros ancestrales. Revista Balear. Palma: Diputación Provincial de Baleares, 1967.

LLOMPART MORAGUES, Gabriel. Mars Balearicus. Contribución al estudio de la religión de los honderos baleares. Boletín del Seminario de Arte y Arqueología de la Universidad de Valladolid. 1960.

ORFILA PONS, Margarita; et álii. Divinidades bélicas del talayotico final de Baleares. Palma: 1981.

PÉRICOT, L.. The Balearic Islands. Thames and Hudson. Londres: 1972.

SEBASTIÁN LÓPEZ, Santiago. Arte. Madrid: Noguer, 1974.
Catalogación Oliver Font, Bernat; Garau Garau, Catalina
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6