Foto: C&C fotógrafos

:: Ampliar Imagen ::

Museo Museo de Menorca
Inventario 04059
Clasificación Genérica Pintura
Objeto/Documento Sostre
Título Cel ras de l´antiga farmàcia Ferrer Quevedo
Materia/Soporte Tela
Técnica Tremp
Dimensiones Altura = 5 m; Amplària = 4,85 m
Descripción Cel ras on a la seva part central es representen les quatre al·legories de les estacions de l´any; als angles hi ha quatre busts de personalitats clàssiques. Les representacions al·legòriques estan concebudes com a amorets d´ales de papallona, amb tuls de diferents colors i duen els atributs que es corresponen amb l´estació de l´any: la primavera amb un ram de flors entre les mans, l´estiu amb un ram d´espigues, la tardor amb un brot de raïm, i l´hivern amb uns troncs al braç. La composició es tanca amb una sanefa de línies paral·leles en color vermell. Els colors són el groc, marró, blau i vermell.
A la part central el suport original del llum (4060).
Iconografia Al.legòric
Datación 1810-1830 (Segle XIX)
Contexto Cultural/Estilo Neoclassicisme
Edat contemporània
Lugar de Producción/Ceca Mahón
Uso/función Decoratiu
Lugar de Procedencia Mahón
Lugar Específico/Yacimiento Farmàcia Ferrer Quevedo
Historia del Objeto Va entrar al Museu el mes de juliol de 1987 a través d´una donació. L´any 1997 es va restaurar i l´any 1998 es va situar en la ubicicació actual del Museu.
Clasificación Razonada L´obra és una pintura al tremp sobre tela de gran format ideada per decorar el sostre de la farmàcia Ferrer Quevedo, de Maó. Formava part del conjunt de béns mobles d´aquesta farmàcia, juntament amb els armaris que cobrien la totalitat de les seves parets. La tela era clavada a les bigues, que feien de bastidor fix i coincidien amb les costures transversals que unien les vuit tires de tela que formaven tot el conjunt.
Com a conseqüència d´unes obres que s´havien de dur a terme al local el juny de 1987, l´equip del Museu de Menorca va procedir a desmuntar i traslladar tot el conjunt al museu, per tal de conservar-lo. Aquesta operació va començar pels armaris, dels quals es van conservar només els elements d´època (les portes, els plafons decoratius i els calaixos) i es va deixar de banda tota la resta d´estructures i afegits moderns.
Seguidament es va desmuntar la cornisa que emmarcava la pintura i es va procedir a treure-la. Per això es van col·locar unes guies longitudinals a les parets oposades que servien per desplaçar el corró amb el qual es va enrotllar la tela alhora que s´anaven tallant els reforços que subjectaven la pintura a les bigues.
Una vegada acabat aquest procés es va baixar el corró a terra, es va desenrotllar la pintura per fer-hi una neteja del revers i es va tornar a enrotllar. Embalada adequadament, la pintura es va traslladar al museu.
Ja que aquesta peça es va incloure dins el projecte museogràfic del Museu de Menorca, es va plantejar on podria ser col·locada. L´únic lloc adequat, tant per les seves dimensions com pel fet de ser un lloc on pot ser admirada tal com va ser concebuda, és el sostre del buc de l´escala que dóna accés als diferents pisos del museu. (Isbert et al. 1997: 56).

L´any 1988 quan es va desmuntar la peça la tècnica atribuïda va ser l´oli. Uns anys més tard, quan els restauradors van analitzar la peça es va veure que era tremp.
Bibliografía ANDREU ADAME, Cristina. Informe de la extracción de los bienes muebles de la antigua farmacia Ferrer Quevedo de Mahón. Maó: Institut Menorquí d´Estudis, 1988. Meloussa, 1. p. 167-170.

ISBERT VAQUER, Francesc; MELERO, Manola; MONTES, J. La restauració i nova ubicació de la pintura sobre tela de l´antiga farmàcia Ferrer Quevedo de Maó. Barcelona: Grup Tècnic, 1997. VI Reunió Tècnica de Conservació i Restauració. p. 56-59.

SINTES ESPASA, Guillem; HERNÁNDEZ GÓMEZ, Mª Àngels. La tradició clàssica en la decoració de residències a Maó. Maó: Amics del Museu de Menorca, 2002. p. 70-73; Quaderns d´Amics del Museu de Menorca, núm. 2.
Forma de Ingreso Donació
Fecha de Ingreso 07/1987
Catalogación Andreu Adame, Cristina
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6