Museo Museo de Mallorca
Inventario DA06/01/005
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Quadre
Título Corbeta Rafael Pomar
Materia/Soporte Aquarel·la
Paper
Técnica Pintura a l´aquarel·la
Dimensiones Alçària = 50 cm; Amplària = 65 cm
Descripción Aquarel·la d´una corbeta de tres pals que es representa navegant amurada a estribord amb totes les seves veles. Per la proa es veu una línia de costa i un cap sobre el qual hi ha plantificat un far que podria ser el de Porto Pi. Per la popa dos vaixells naveguen a la llunyania.
A la rematada del pal de trinquet s´hissa el gallardet rectangular corresponent a l´ensenya de la companyia armadora, que en aquest cas s´identifica amb les lletres "R.Pomar ". A la rematada de l´arbre mestre porta la bandera de matrícula corresponent a la província marítima de Mallorca (Ordenances de Matrícula RO. 1 gener 1885). A popa, porta el pavelló mercant vigent des de 1787 fins a 1927 .
L´autor, desconegut, es tracta sens dubte d´un retratista de vaixells especialitzat en la representació fidel d´un determinat vaixell, aquí rau el valor documental de l´obra. La majoria d´aquestes obres s´han de considerar obres d´encàrrec, de l´armador o del capità que volien reproduir el seu vaixell; per aquest motiu els coneixem com a quadres de capità o retrat de moll (Martínez Hidalgo 1986) ja que els pintors es plantaven sobre el moll per reproduir els vaixells el més exacte possible. Aquests meravellosos quadres que avui són fotografies que ens mostren com eren aquells vaixells, curiosament, no aportaren gaire prestigi als seus autors ja que a la seva època, el retratista de vaixells no era gaire valorat com a artista.
Les corbetes també anomenades bric-barques són similars a les fragates amb la particularitat que l´arbre de mitjana es substitueix per un pal típic de goleta, fet de dues peces, botavara i pic, amb una vela cangrea i a sobre, una petita escandalosa. Utilitzava veles quadres només al pal major i al trinquet a diferencia de la fragata que les portava als tres arbres.
Uso/función Decoració, recordatori
Fechas Referencia 1870[ca]
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Antic Museu Marítim
Bibliografía ASSOCIACIÓ GIRONINA D´AMICS DE LA MAR. Banderes i Gallardets a bord dels vaixells i de les embarcacions d´esbarjo. Girona: 1996.

CATÀLEG DE CHRISTIE´S. Boulle to Jansen maritime pictures from an important private european collection. Londres. Lote 517, ps. 22.

MORET, X. La edad de oro de los grandes veleros. 1750-1850 los años de esplendor de la marina catalana. Barcelona: Museu Marítim de Barcelona, 1997.

PUJALTE, Ferran. Transports i Comunicacions a les Balears durant el segle XIX (1800-1890). Palma: Documenta Balear, 1999.
Catalogación OLIVER, Bernat
Subir

© Ministerio de Cultura | v48.1 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6