Museo Museo de Mallorca
Inventario 24585
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Pintura
Autor/a Bestard, Miquel (A)
Título Joan Despuig amb al·legories de les Virtuts Cardinals
Materia/Soporte Tela
Oli
Técnica Pintura a l´oli
Dimensiones Alçària = 156 cm; Longitud = 141 cm
Descripción Retrat idealitzat de Joan Baptista Despuig i Mir. La figura venerable de cos sencer, girada en tres quarts, ocupa el bell centre de la composició. Vestit de manera sòbria, amb ampla capa, tot de negre amb el detall en blanc de la gorgera i les punyetes. El rostre del vell, demacrat, amb llarga barba grisa, la mirada adreçada a l´espectador, està pintat amb traços esquemàtics. Als peus, a l´esquerra es representen tres mitges figures que reben almoina de Despuig. A la dreta una cartela quadrangular identifica el retratat i dóna notícia de la mort.
A la meitat superior del quadre, entre núvols apareixen quatre virtuts cardinals: Caritat, Prudència, Temprança i Justícia, representades de bust i amb els atribuots iconogràfics proposats a la "Iconologia" de Cesare Ripa.
Iconografia Retrat; Virtuts
Inscripciones/Leyendas En una cartela, a l´angle inferior dret: D.D. JOANNES BAPTISTA DES / PUIG MISERICORDIA ERGA PAUPE/RES, MORUM INTEGRITATE, PRIDEN/TIA, RERUM AGENDARUM PERITIA / CLARUS OBIIT 23. MARTII. AN/NO 1627. AETATIS 92. 6 MENSIS. 23 /D. TRIDUO ANTE PRAEDIXIT / MORTEM SUAM DEIPARAE /IMMACULATAE / ADDITISSIMUS.
Datación 1627[ca]-1628[ca]
Contexto Cultural/Estilo Barroc
Descriptores Onomásticos Despuig, Joan
Descriptores Geográficos Mallorca
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Can Puig
Clasificación Razonada La representació de les Virtuts extreta d´estampes i el seu tractament cromàtic i la disposició dels personatges del quadre són de tradició manierista. El joc de llums, els clarobscurs, la palesa voluntat d´expressar sentiments, tot i que no gaire reeixida, el naturalisme amb el qual es distingeixen les figures dels pobres i del protagonista són trets que s´emmarquen ja dins el barroc.
Bibliografía Ca´n Puig y Castillo de Bendinat, Mallorca. Pintura, Muebles, Plata, Porcelana y Obras de Arte pertenecientes a una familia de la nobleza mallorquina. Madrid: 05/1999. p. 242.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6