Museo Museo de Mallorca
Inventario 26491
Clasificación Genérica Arts plàstiques; Pintura
Objeto/Documento Quadre
Autor/a Buades Frau, Agustí (A)
Título Joana Aina Garcias i Frontera
Materia/Soporte Tela
Técnica Pintura a l´oli
Dimensiones Alçària = 97 cm; Longitud = 71 cm
Descripción En el panorama mallorquí de la primera meitat del segle XIX és una de les figures més destacades dins el corrent classicista. Aposta per un purisme formal.
La temàtica que conreà majorment va ser el retrat, i la classe mitjana fou la més representada. Un dels exemples més clars és el retrat que ens ocupa, on es fa notar la impotència del personatge a partir de l´ús del primer pla amb el fons neutre, on predomina la línia, encara que matisada per certs tocs lumínics. Aquest retrat segueix la tradició dels segles XVII i XVIII de fer retrats de morts a partir dels esbossos dels agonitzants, i també de les màscares de cera. L´obra figura en el "Libro de razón" del pintor.
L´ànsia del pintor per aconseguir una semblança física i psíquica fa que serveixi d´un detallisme, que és patent en el ventall i les joies. La dona sosté el ventall dins les mans. L´agafa a l´inrevés mostrant d´aquesta manera la font, la qual sembla de fusta, amb les varetes pintades i el país de tela. El color obscur podria indicar que és un ventall de dol, perquè és un retrat de mort.
Iconografia Retrat
Datación 1840
Bibliografía CANTARELLAS CAMPS, Catalina. El Libro de razón del pintor Buades. Homenaje en su centenario. Mayurqa. 1972, p. 173.

Dama amb ventall [catàleg de l´exposició]. Palma: Museu de Mallorca, 2003. Cat. núm. 3.
Catalogación Museu de Mallorca
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6