Museo Museo de Mallorca
Inventario 26620
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Retaule
Autor/a Anònim
Título L´oració de Jesús a l´hort de Getsemaní
Materia/Soporte Taula
Técnica Pintura a l´oli
Dimensiones Alçària = 101 cm; Amplària = 63 cm
Descripción Tauleta devocional o, més probablement, part d´un retaule dedicat a la Passió de Crist. Representa l´oració de Jesús a l´hort de Getsemaní. En primer terme la figura de Jesús ocupa el centre de la pintura, vestit amb túnica grisosa, agenollat sobre la terra, amb torsió forçada del tronc, el braç dret estès i la mà oberta, el braç esquerre doblegat i la mà sobre el pit; coll i cap poderosos, cabells obscurs, rinxolats i llargs, barba curta; el rostre vol expressar l´angúnia del moment amb els llavis entreoberts i sobretot amb els grans ulls que eleven la mirada cap a l´angle superior dret on entre núvols apareix un àngel ros, vestit amb túnica i camisa rosades, el braç esquerre estès, mostra el calze elevat amb la mà dreta. En segon terme, cap a l´esquerra de la composició, dormen els tres apòstols, representats en escorç de manera forçada. Al fons es van esglaonant arbredes, una ciutat idealitzada, muntanyes i el celatge nuvolat.
Cal destacar la finesa i precisió del dibuix i la manera convencional de donar volum il·luminant certes zones de forma irreal, mirant sempre de destacar el rostre de Crist com a centre de la composició. El predomini de tons freds, blavosos vol representar la penombra i també cerca remarcar el dramatisme de l´escena.
Iconografia Oració de Jesús a l´Hort; Passió de Crist
Datación 1550[BP][ca]
Contexto Cultural/Estilo Manierisme
Descriptores Onomásticos López, Mateo
Joanes, Joan de
Descriptores Geográficos València; Mallorca
Lugar de Procedencia Mallorca
Historia del Objeto Juntament amb altres peces de la col·lecció Costa durant molts anys va estar exposada en el Museu Municipal de Valldemossa, instal·lat a la Cartoixa. L´any 1994 es va adquirir pel Museu de Mallorca.
Clasificación Razonada És obligat indicar que atesa la procedència, la col·lecció de l´antiquari Josep Costa Ferrer, no hi ha seguretat absoluta de l´origen mallorquí de la peça, tot i que és plausible. A partir d´aquesta hipòtesi l´obra es relaciona amb la producció mallorquina del pintor Mateu López (Còrdova ca. 1520-Palma 1591), format possiblement a València a l´entorn de Vicenç Macip i del seu fill Joan Joanes, dels quals acusa la forta influència que també manifesta aquesta taula anònima. El dramatisme palès i alhora contingut, l´interès per les normes de la perspectiva, la solució dels volums amb il·luminació convencional, la fluïdesa que el pintor ha volgut donar a les teles, la voluntat expressa de commoure, són trets que lliguen la peça a l´àmbit renaixentista valencià, i el tractament pictòric la relaciona amb l´entorn dels Macip.
Bibliografía Llompart Moragues, Gabriel; Palou Sampol, Joana Maria; Pardo Falcón, José M.. López, Els. Gran Enciclopedia de la Pintura i l´Escultura a les Balears. Palma: 1988, p. 56.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v50.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6