Museo Museo de Mallorca
Inventario 09667
Clasificación Genérica Arts plàstiques; Pintura
Objeto/Documento Quadre
Autor/a Porta, Miquel Joan
Título Sant Miquel i sant Joan Baptista
Materia/Soporte Taula
Técnica Pintura al tremp
Dimensiones Alçària = 168 cm; Longitud = 86 cm
Descripción Les representacions un poc desproporcionades dels dos sants protagonistes, dempeus sobre la terra fosca i rocosa, es retallen sobre un fons molt simple: gran celatge clar i paisatge idealitzat, amb estructures arquitectòniques. És obra lluminosa i colorista, idealitzada i convencional; la composició és simètrica i paral·lela, sense gaire complicació.
A l´esquerra de la composició, sant Miquel està representat amb les grans ales esteses, com a un jove imberbe, alt i fort, el cap poderós amb llarga cabellera rossa, mirada baixa i afectada. Va abillat amb túnica curta de color magenta, cuirassa i una gran capa verdosa. Porta les balances sobre el braç dret, du espasa al cinto i amb la mà esquerra sosté displicent la llança amb la qual fitora el dimoni caigut als peus.La figura de sant Joan Baptista és de proporció més modesta i resulta més real que l´altre sant. La cabellera bruna emmarca el rostre que vol ser vigorós. Es presenta vestit amb túnica de pell i gran capa vermella. Amb l´índex de la mà dreta assenyala l´anyell que es veu a l´angle inferior dret del quadre; amb la mà esquerra sosté el llibre i la llarga creu rústica.
Aquesta obra repeteix amb rigidesa els models i esquemes fixats a partir d´estampes per Joan Macip, dit Joan de Joanes, alguns dels quals transporta i mimetitza fins al punt que es poden veure les similituds amb les taules de Joanes que es conserven a la catedral de Mallorca.
L´autor de la taula que representa sant Miquel i sant Joan Baptista és Miquel Joan Porta (Àger, Lleida, ca. 1544 - València, ca. 1616). Havia estat atribuïda primerament a Joan Macip, conegut com a Joan de Joanes, tot i que ja es plantejà la possible intervenció de deixebles o col·laboradors del taller, atesa la duresa i l´ús de formes convencionals que presenta. Arran dels estudis del Dr. Fernando Benito Domenech l´adjudicació de l´obra a Miquel Joan Porta és indubtable, perquè tot i que l´autoria no estigui avalada per documentació escrita, l´estil personal del pintor està ben definit i ara es pot reconèixer sense gaire incertesa. Aquí es manifesten els trets característics de la pintura de Porta que resulta rígida, convencional i gens agosarada, molt tancada en els esquemes definits per Joanes: composicions rutinàries i repetitives, figures que solen resultar desproporcionades i encarcarades, volums aplanats i un tractament molt peculiar de la roba, lluenta, amb les voreres afilades. Els personatges celestials que pintà Miquel Joan Porta resulten inexpressius i les formes anatòmiques són maldestres, fins i tot dures.
Tanmateix el resultat final de la taula de sant Miquel Arcàngel i sant Joan Baptista resulta certament encisador i així ho degué semblar a la persona o corporació que encomanà la peça a València devers l´any 1570.
Iconografia Sant Miquel; Sant Joan Baptista
Datación 1570[ca]
Bibliografía BENITO DOMENECH, F.. Miguel Joan Porta. Nuevas obras. 1994. pp. 133-138; Ars Longa. Cuadernos de Arte, 5.

CATÀLEG. Catàleg de l´exposició Belles Arts, 83. Palma: 1983.

PALOU, J.M.. Cada mes, una peça 3. Miquel Joan Porta. Sant Miquel i Sant Joan Baptista. Segle XVI. Palma: 2009.

PALOU, J.M.; PARDO, J.M.. Sobre una taula de Joan de Joanes i la pintura del segle XVI. Palma: 1984.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v50.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6