Museo Museo de Mallorca
Inventario 24590
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Pintura
Autor/a Agustí Grande, Francesc (Lugar de nacimiento: Barcelona, 1753 - Lugar de defunción: Utrera (Campiña de Sevilla), 1801)
Título Retrat de Joan Despuig i Safortesa
Materia/Soporte Tela
Técnica Pintura a l´oli
Dimensiones Alçària = 191 cm; Amplària = 7,50 cm; Longitud = 142 cm
Descripción Retrat de cos sencer del jove Joan Despuig i Safortesa (1776-1853), el qual aleshores tenia dotze anys. La figura del nebot del cardenal Antoni Despuig apareix dempeus, vestit de manera elegant i sòbria, en tons grisos i negres destacant sols els punys de randa blanca i la lluentor de les sivelles del calçat. Tocat amb perruca a la moda el protagonista mira l´espectador mentre amb la mà esquerra mostra el fons on apareix un escenari clàssic amb el Colosseu de Roma i restes ruïnoses que conformen el referent arqueològic i simbòlic de l´època. La mà dreta reposa sobre un ara funerària on hi ha llibres de Demòstenes i de Ciceró. Un gran arbre es retalla sobre el cel de tempesta. Destaquen els tons grisosos generals, l´afectació del protagonista i sobretot la mesura i elegància mesurada de l´obra.
Tot plegat el quadre cerca fer palesa la cultura i erudició a la qual aspirava el jove Despuig, així com també l´elegància i sobrietat de l´ambient en el qual es movia. Signat i datat justament a Roma, on aleshores feia estada Joan Despuig com a part ineludible de la formació clàssica dels joves benestants de l´època i on també va residir entre 1777 i 1790 l´autor del retrat, Francesc Agustí i Grande (Barcelona, 1754-Utrera, 1801). Aquest és una de les millors obres del pintor, ja a parer de la crítica coetània.
L´obra està signada i datada a Roma l´any 1788.
Iconografia Retrat
Datación 1788
Lugar de Procedencia Palma
Lugar Específico/Yacimiento Can Puig
Bibliografía ALOMAR REAL, Maria Magdalena. Iconografia del retrat de Joan Despuig i Saforteza: el Grand Tour. Palma: 2005. pp. 643-652; XIII Jornades d´Estudis Locals. L´Antiguitat clàssica i la seva pervivència a les Illes Balears.

CARBONELL BUADES, Marià. Restes d´un naufragi: els dos retrats Despuig del Museu de Mallorca, obra del pintor Francesc Agustí (1788). Palma: 2002. pp. 291-306; Homenatge a Guillem Rosselló Bordoy I.

GARCÍA SANCHEZ, Jorge. Viaggiatori e collezionisti spagnoli. Grand Tour. Sogno d´Italia da Venezia a Pompei. Milá: Skira, 2021, p. 286.

QUÍLEZ I CORELLA, F.. Retrat de Joan Despuig i Safortesa. Barcelona: 2005. p. 130; L´esplendor de la ruïna.
Catàleg d´exposició.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6