Museo Museo de Mallorca
Inventario 11513
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Figura escultòrica
Materia/Soporte Terra cuita
Técnica Modelat
Dimensiones Alçària = 71 cm; Amplària = 28 cm; Longitud = 45 cm
Descripción Figura d´excel·lent proporció, molt ben articulada, amb bells trets anatòmics, certa idealització. Representa una dona jove, en lleu escorç que gira cap a la dreta. Ha perdut els dos braços. L´oval de la cara és arrodonit, el pòmuls molt alts, nas clàssic, ulls amb parpelles caigudes i mirada baixa, els llavis fins i entreoberts; els cabells pentinats amb ratlla enmig emmarquen el rostre; sobre el front s´adorna amb un petit joiell en forma de margalida, sustentat per una cinta simple. Va tocada amb un vel, la punta dreta cau sobre el vestit, l´esquerra li passa pel coll i cau sobre l´espatlla. Vesteix túnica amb d´escot quadrat guarnit de perles, brodat de cadena d´hexàgons, des d´on neixen tot un seguit de petits plecs que es van obrint de cap a la cintura; un ample mantell cau des de l´espatlla esquerre i es recull sota el braç i des de la dreta embolica la cintura.
Destaca la mesura i serenitat de la figura de bust que es talla poc més avall de la cintura i que obre el dubte de si es tractava d´una imatge de cos sencer, cuita en dues o més peces que hagués perdut les restes degut justament a les juntes que es podien haver salvat amb un vidriat policrom ara completament desaparegut. El modelat del fang rosat i la cuita són de molt bona tècnica.
Tot i que s´havia proposat la identificació amb una marededéu que hagués perdut el Bonjesús, resulta més plausible relacionar la figura amb un grup dels que conformen el Plany sobre el Crist mort o el Davallament i atesa l´edat de la dona representada així com també el vestit i tocat, es tractaria de Maria Magdalena. L´actitud contemplativa, els ulls baixos, la boca entreoberta serien gestos de dolor contingut davant el cos de Jesús, el qual assenyalaria o potser ajudaria a sostenir.
Es va trobar dins la mar, en aigües de la costa nord de Mallorca, sembla que a l´altura del castell del Rei. Es coneixen grups de Davallament a Mallorca, algun conservat i d´altres amb referències documentals, però no es té notícia de cap amb les dimensions que suggereix aquesta Maria Magdalena. És així que el lloc específic de procedència de la peça ensems amb la manca de tradició coneguda a l´illa, fan pensar en objectes de comerç que sigui per naufragi o per alguna altra circumstància del navili que els transportava, acabaren dins la mar.
Iconografia Maria Magdalena; Plany sobre el Crist mort
Datación 1507[ca]-1520[ca]
Lugar de Producción/Ceca Itàlia (Europa) [Toscana o Umbria]
Lugar de Procedencia Mar Mediterrània
Lugar Específico/Yacimiento Nord de Mallorca
Clasificación Razonada Els trets estilístics així com també la tècnica fan relacionar la figura amb la producció dels tallers toscans o umbros dels primers decennis del segle XVI. Ara per ara l´autor roman anònim.
Bibliografía Flandes a Mallorca: trobada d´una Mare de Déu del Planctus Domini.. Viatges a la bellesa. Miscel·lània homenatge a Maria Rosa Manote i Clivilles. Retrotabulum maior I. 2015, p. 221-226. Disponible en: <http://www.ruizquesada.com/index.php/en/retrotabulum-maior-eng>

PALOU SAMPOL, Joana Maria. La Madonna de la Mar del Museu de Mallorca. Estudis de Prehistòria, d´Historia de Mayûrqa i d´Historia de Mallorca dedicats a Guillem Rosselló i Bordoy. Palma: 1982, 259-267.
Forma de Ingreso Assignació: Donació
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura | v49.0 Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6