Museo Museo de Mallorca
Inventario 13888
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Porta de tabernacle
Autor López, Mateu [senior] (Lugar de nacimiento: Córdoba (p), 1520[ca] - Lugar de defunción: Palma, 1591) Escuela/Taller: Reneixament (Estil) (Mestre de Calvià)
Título El Salvador i el Calze
Materia/Soporte Oli
Taula
Dimensiones Alçària = 78,50 cm; Amplària = 67 cm
Descripción Porta de sagrari o tabernacle que figura a la cara exterior una gran vasa ovalada, d´estil manierista, la qual emmarca un calze, molt deteriorat, sobre una taula; i a la cara interna la figura de mig cos del Salvador que amb la mà dreta eleva l´Hostia amb l´anagrama JHS i reposa la mà esquerra sobre el pit; davant Jesús hi ha una taula amb un calze.
Iconografia El Salvador; Calze
Datación 1589[ca]
Lugar de Procedencia Dada desconeguda
Clasificación Razonada Els trets pictòrics permeten incloure la tauleta dins el llarg catàleg d´obres de Mateu López senior (Còrdova, ca. 1520 - Palma, 1591), pintor que vertaderament monopolitzà la producció pictòrica mallorquina de la segona meitat del segle XVI, i que integrava en el seu taller de manera permanent o esporàdica la major part dels artistes de l´època, àdhuc el fill homònim (1549-1584) al qual va sobreviure.

En general l´estil de la producció pictòrica dels López, efectiva però gens creativa ni capdavantera, és deutora dels postulats artístics de València i en particular de l´obra dels Macip. N´és bon exemple aquesta porta sobre la qual Mateu López realitza una còpia del Salvador de Joan de Joanes en la versió més evolucionada.

Procedeix d´un dels convents o monestirs desamortitzats de Mallorca.
Bibliografía LLOMPART, G.; PALOU, J.M.; PARDO, J.M.. Els López dins la pintura del segle XVI a Mallorca. Palma: 1988.

LLOMPART, G.; PALOU, J.M.; PARDO, J.M.. López, Els. Palma: 1996. Gran Enciclopèdia de la Pintura i l´Escultura a les Balears III.

PARDO FALCÓN, J.M.. Restauraciones para el Museo de Mallorca. Palma: 1996. Botlletí de la Societat Arqueològica Lul·liana BSAL, n. 52.

POST, Chandler Rathfon. A history of spanish paintig - XII. 1930.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
| más imágenes |
 
 
Subir

© Ministerio de Cultura y Deporte Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6