Museo Museo de Mallorca
Inventario DA05/09/0022
Clasificación Genérica Arts plàstiques
Objeto/Documento Retaule
Autor/a Buira, Baltasar
Título Sant Marc
Materia/Soporte Pintura al tremp
Taula
Dimensiones Alçària = 254 cm; Longitud = 117,50 cm
Descripción La gran figura del sant es presenta monumental, no gaire articulada, dempeus, abillat amb túnica verda, amb corretja a la cintura, i amb un espectacular mantell de color granat que li cau per sobre les espatlles i fins al terra. Els plecs de la roba són feixucs i angulats, modelats a base d´ombres estereotipades. El cap nimbat està emmarcat per la cabellera i la barba negres. Les faccions són molt esquemàtiques, dures, marcades per un fort ombrejat i tot plegat resulten dramàtiques. Amb la mà esquerra sosté el llibre del seu Evangeli obert i l´assenyala amb la mà dreta. Als peus s´entreveuen les traces molt perdudes del lleó, del qual gairebé només es veuen els ulls i el nimbe.
El terç inferior de la taula figura un trespol de rajoles que combina rombes i quadrats, en tons marronosos i grogosos, amb restes molt perdudes de decoració fitomorfa. Les línies del terra pretenen marcar una perspectiva que tanmateix es perd. Els dos terços superiors presenten fons daurat amb decoració de cards entrellaçats. Sant Marc apareix així entre el sòl material i el fons irreal, suggerint les referències terrenal i celestial.
La taula sembla haver estat retallada en el lateral dret, de manera que la figura del sant ara ha perdut la centralitat i potser l´equilibri que un temps va tenir. Tot i que desmanyotada, la sumptuositat del fons, la combinació dels colors i les grans proporcions de la figura, la peça resulta efectista. Així segueix les pautes de la pintura valenciana del darrer quart del segle XV i del primer del XVI, que preludia i desenvolupa un renaixement que l´autor de la taula de sant Marc coneix però que no ha assimilat.
Els atributs iconogràfics, llibre i lleó, permeten identificar el personatge i relacionar la peça amb el document segons el qual la confraria de sant Marc patró de Sineu, encomanava el seu retaule a Baltasar Buira, pintor procedent de València, documentat a Mallorca des de 1536 fins al 1563, any de la seva mort.
Iconografia Sant Marc
Datación 1536
Lugar de Procedencia Sineu
Lugar Específico/Yacimiento Església parroquial
Bibliografía LLABRÉS, G.. Galería de artistas mallorquines. Baltasar Buyra, pintor. Palma: 1917. pp. 320-321; Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, n. 16.

MUNTANER BUJOSA, J.. Para la historia de las Bellas Artes en Mallorca. Palma: 1962. pp. 236-237; Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, n. 31.

PALOU, J.M.. Buira, Baltasar. 1996. pp. 328-329; Gran Enciclopèdia de la Pintura i l´Escultura a les Balears I.

PARDO FALCÓN, J.M.. Restauraciones para el Museo de Mallorca 1980-1996. 1996. p. 448; Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, n. 52.
Catalogación Palou Sampol, Joana Maria
Subir

© Ministerio de Cultura y Deporte Accesibilidad | Mapa Web | Créditos | Contacte con Cer.es | Condiciones de uso | NIPO: 551-09-131-6